بیماری آنفلوانزا

آنفلوانزا بیماری ویروسی حاد دستگاه تنفسی است که با تب  سردرد  درد عضلانی عرق  آبریزش بینی  گلودرد و سرفه تظاهر می کند . سرفه اغلب شدید و برای مدتی ادامه می یابد ولی سایر نشانه های بیماری بعد از 2 تا 7 روز خود به خود بهبودی پیدا می کند. شناسایی بیماری معمولا براساس مشخصات اپیدمیولوژیک آن صورت گرفته و موارد تک گیر آن را فقط با کمک روش های آزمایشگاهی می توان تشخیص داد . آنفلوانزا در افراد مختلف ممکن است از سایر بیماریهای ویروسی دستگاه تنفس قابل تشخیص نباشد . اشکال بالینی بیماری متفاوت بوده و ممکن است نشانه هایی مثل سرماخوردگی  برونشیت پنومونی ویروسی و بیماریهای حاد غیر قابل افتراق دستگاه تنفسی را نشان دهد . اختلالات دستگاه گوارش ( تهوع و استفراغ و اسهال ) نیز بروز می کند ولی در کودکان ممکن است همراه با نشانه های ریوی باشد در همه گیری آنفلوانزا با سوش های ویروسی ( A(H1N1و B در حدود 25 درصد کودکان در مدرسه ها مبتلا به عوارض گوارشی گشته اند.

اپیدمیولوژی

اهمیت آنفلوانزا در سرعت انتشار همه گیریها وسعت و تعداد مبتلایان و شدت عوارض آن به خصوص ذات الریه ویروسی و باکتریایی می باشد در همه گیرهای بزرگ شکل شدید یا کشنده بیماری بیشتر نزد سالمندان و افرادی که به دلیل عوارض مزمن قلبی  ریوی کلیوی بیماریهای متابولیک کم خونی و یا نارسایی ایمنی ناتوان شده اند مشاهده می شود.

آنفلوانزا به شکل جهانگیر همه گیریهای وسیع کوچک منطقه ای و تک گیر شایع می گردد. در 100 سال گذشته جهانگیریهای بیماری در سال 1918 و 1957 و 1968 اتفاق افتاده است . میزان حمله در همه گیریهای که در اجتماعات بزرگ اتفاق می افتد معمولا بین 10 تا 20 درصد است در حالی که دراجتماعات بسته مثل مدرسه های شبانه روزی و یا خانه سالمندان به 50 درصد و بیشتر می رسد همه گیریها در مناطق متعدل بیشتر در زمستان و در نواحی گرمسیر بیشتر در ماههای بارانی سال اتفاق می افتد ولی این روند فصبی بروز همه گیریها همواره ثابت نبوده و ممکن است موارد تک گیر و یا همه گیر بیماری در هر مکانی بدون ارتباط با فصل اتفاق افتد . نوترکیبی ویروسی بین سروتیپ های مختلف ویروس A خوک و انسان پرندگان وحشی و اهلی ارک و بوقلمون گزارش داده شده است. ویروسهای آنفلوانزایی که جهانگیریهای سالهای 1918 و 1957 و 1968 را به وجود آورده بودند . دارای ژنهای بسیار نزدیک به ژن ویروس آنفلوانزای پرندگان بوده اند