آلرژي چيست ؟

  آلرژي چيست ؟ 

آلرژي حالت حساسيت زياده از حدي است كه به طور اكتسابي در اثر برخورد و يا مصرف مواد خاص در شخص پيدا مي شود،‌ اصطلاحا اين فرد ((‌ آلرژي ))‌ به آن ماده دارد و چنين حالتي را ((‌واكنش آلرژيك )) مي نامند .

واكنش آلرژيك به صورت مختلف تظاهر مي كند كه شامل عطسه ،‌خارش ، آبريزش بيني وچشم ، مشكلات تنفسي و يا پوستي است .

ماده ايي كه منجر به ايجاد واكنش مي گردد را (( آلرژن‌)) مي نامند. آلرژن هاي شايع كه در محيط اطراف ما وجود دارند شامل :‌گرد و غبار ، ذرات پشم و پر ، انواع رنگها ، گرده گياهان و بعضي از تركيبات غذايي مي باشد. شيوع آلرژي در 20 تا 30 درصد مردم مي باشد و انتقال آن به صورت فاميلي است . گرچه كليه افرادي كه استعداد بروز آلرژي را دارند دچار علائم باليني نمي شوند. 20 درصد مردم حداقل به يك آلرژن موجود در هوا واكنش حساسيتي نشان مي دهند . هر چه ميزان آلرژن محيط بيشتر باشد آلرژي در سنين پائين تر بروز مي كند.

  آلرژي هاي شايع  

بعضي از آلرژيها در تمام طول سال مشكلات ايجاد مي كنند و عده اي در فصول خاصي از سال

 ،‌علائم بيماري را بروز مي كنند. شايع ترين عامل آلرژي در طول سال تماس با حشره و يا مايت گرد و غبار منزل است كه مشكل سازترين آلرژن در گرد وغبار محسوب مي شود . اين موجودات ريز از پوسته ها و اجزا سلول هاي شاخي پوست انسان تغذيه مي كنند . اين آلرژن در لابلاي فرش ها  و رختخواب و و سايل منزل وجود دارد و در شرايط محيطي گرم و مرطوب رشد فزاينده اي پيدا مي كند. از علل ديگر آلرژي در طول سال حساسيت به پشم حيوانات از قبيل پشم گربه و سگ و پرندگان است . افرادي كه با پرندگان سر و كار دارند به فرمي از آلرژي مبتلا مي شوند كه موجب درگيري كيسه هاي هوايي در ريه ها مي گردد. تماس با گرده هاي گياهان در فصول خاصي از سال موجب ايجاد علائم آلرژي در افراد مستعد مي شود.

  اثرات آلرژن ها در انسان  

به طور كلي شايع ترين بيماري آلرژيك ،‌ تب يونجه ناشي از تماس با گرده گياهان است .آلرژي حاصل از گرده هاي  گياهي غالبا از دوران كودكي ، بلوغ  و نوجواني ديده مي شود ولي در ساير گروه هاي  سني نيز احتمل وقوع آن وجود دارد.

علائم حاصل از آلرژي گياهي شامل : عطسه ، سرفه ، احتقان و ترشح بيني ،‌خارش و سوزش چشمها و بيني و يا بروز مشكلات تنفسي است . اكثر اين علائم پس از استفاده منظم از داروهايي نظير اسپر يو يا قرص ،‌ بهبودي نسبي پيدا مي كنند.

آلرژيها گاهي منجر به ايجاد آسم مي شود. آسم بيماري شايعي است كه با مشكل در بازدم و احساس گرفتگي در قفسه سينه همراه است . آسم هر سني را ممكن است درگير كند ولي در سنين جواني و ميانسالي شايع تر است .

علائم آسم در طول سال و به دنبال تماس با آلرژن هاي مختلف از قبيل آلرژنهاي خانگي ، فصلي .و يا گرده گياهان تشديد مي يابد گرچه بروز آلرژي به عوامل مختلفي از قبيل مسايل ژنتيكي و عوامل محيطي بستگي دارد ولي تماس با آلرژنهاي موجود در محيط فرد را مستعد به ايجاد بيماري هاي آلرژيك مختلف از قبيل تب يونجه ، آسم و آلرژي پوستي مي كند. از طرفي بيماري تب يونجه زمينه اي براي ايجاد سينوزيت، اوتيت ( التهاب گوش مياني ) و پوليپ بيني است . در كودكان تب يونجه منجر به كاهش ميزان خواب ،‌ كاهش تمركز و اشكال در يادگيري كودك مي شود.

  تشخيص آلرژي    

پزشك با گرفتن تاريخچه دقيق و توجه به نحوه زندگي ،‌شغل و بررسي علائم باليني مي تواند فرد را راهنمايي نمايد. گرچه تشخيص بعضي از انواع آلرژي ها به سادگي امكان پذير نمي باشد. در اين موارد جهت تاييد تشخيص نياز به انجام آزمايشات خاصي توسط پزشك مي باشد.

 

  چگونه مي توان از آلرژن ها پرهيز كرد؟ 

قدم اول در پيشگيري از آلرژي پرهيز از آلرژن است. ولي عملا خودداري از تماس با آلرژن مشكل

 مي باشد.براي كاهش آلرژن هاي خانگي بايد فضاي خانه به طور مرتب گردگيري و نظافت شود تا سبب كاهش تعداد شود از طرف ديگر هواي تازه وكاستن از رطوبت منزل نيز در  بهبود علائم آلرژي موثر است ..

در كساني كه آلرژي به گرده گياهان دارند استفاده از عينك آفتابي و يا بستن پنجره ها و اجتناب از فضاي باز گياهي به خصوص در عصر و شب كه گرده گياهان پخش مي باشد كمك كننده است.اگر آلرژي شديد در برابر پشم گربه و يا سگ وجود دارد بايد از تماس با اين حيوانات خودداري شود و حيوانات خانگي در خارج از منزل نگهداري شوند. به طور كلي مهمترين مساله در درمان انواع مختلف آلرژي، شناسايي عوامل تشديد كننده و پرهيز از آنهاست.