پيشگيری و درمان ريشه ای بيماری آسم از طريق

متعادل نمودن سيستم ايمنی 


خلاصه

آسم شايع ترين بيماری مزمن سنين کودکی و يکی از شايع ترين بيماری های مزمن بزگسالان می باشد .

متعادل نمودن سيستم ايمنی از طريق ايمونوتراپی اختصاصی سلول های T ، روشی است که می تواند با تنظيم پاسخ های مناسب و فيزيولوژيکی ايمنی و ايجاد پديده تحمل ( تولرانس ) سبب درمان ريشه ای بيماری آسم گردد . مکانيسم اثر آن به ويژه در ارتباط با طبيعی شدن نسبت سلول های T ياور تيپ يک ( Th1 ) و سلول های ياور تيپ 2 ( Th2) به صورت کاهش فعاليت Th2 و افزايش فعاليت Th1 می باشد .

محلول هايي که در ايمومنوتراپی اختصاصی متداول ( Conventional specific Immunotherapy )  برای حساسيت زدائی استفاده می شوند شامل آلرژن های خالص شده با وزن مولکولی بالا می باشند که موجب افزایش فعاليت  Th1  می گردد ولی چون آلرژن های موجود در اين محلول ها می توانند به IgE موجود در بيماران مبتلا وصل شوند و از طرفی با چسبيدن به اپی توپ سلول های B سبب تحريک Th2 گردند ، لذا در اين روش درمانی واکنش های آلرژيک می توانند تحریک شوند و در نتيجه تاثير درمان در جهت تحمل پذيری (تولرانس) سيستم ايمنی نسبت به آلرژن ها کاهش می یابد .

با پيشرفت تکنيک های بيولوژيک و با تغييرات آنزيمی و شيميايي بر روی آلرژن ها ، ساختمان اين آلرژن ها در اين فرايند به شکلی تغيير می يابد که در آن اپی توپ های سلول B يا وجود نداشته و يا بسيار کم می شوند . فقدان و يا کاهش بارز اپی توپ های سلول B در اين نوع ايمونوتراپی اختصاصی سبب می شود تا سلول های B قادر به توليد IgE تحت تاثير سيتوکين های آزاد شده از Th2 ،  به ويژه IL4 نباشد . از طرف ديگر آزاد شدن گامااينترفرون از Th1 تحريک شده به وسيلــــــه اين آلرژن های تغيير شکـــــل يافته ( شبه آلرژن = آلرگوئيد ) ، سبب توليد IgE از سلول های B می گــــــردد . اين تغييرات ايمنولوژيک که در آن نسبت Th1/Th2 به حد تعــــــادل می رسد ، موجب می شوند تا پدیده تحمل ( تولرانس ) به معنای تبديل آلرژن به ايمونوژن در فرد مبتلا به وجود آيد که نتيجه آن بهبود علائم بالينی است .

بررسی های ما و ديگر همکاران توانسته است تاثير بارز و مثبت بالينی و ايمونومدولاسيون در اين روش درمانی را در افراد مبتلا به آسم به خوبی نشان دهد به طوريکه سازمان بهداشت جهانی در سال 1998 اين روش از ايمونوتراپی اختصاصی را به عنوان روش درمانی موثر با عوارض جانبی بسيار کم به رسميت شناخته است .

از نکات بسيار جالب تلاش در پيشگيری آسم به ويژه در نوزادان و کودکان مبتلا به آگزمای اتوپيک از طريق متعادل نمود سيستم ايمنی از طريق سلنيوم درمانی خوراکی در کودکان مبتلا به اگزمای آتوپيک و در طی يک Follow up هفت ساله نشان دهيم که با اين شيوه می توان از پيدايش آسم اين بيماران در سنين بعدی جلوگيری به عمل آورد .

مطالعات ديگری نشان داده اند که استفاده از باکتری های غير پاتوژن ( Probiotics ) مانند Lactobacillus ، Bifidobacterium  و E.Coli Nissle 1917 به صورت خوراکی در کودکان مبتلا به اگزمای آتوپيک سبب بهبودی علائم بالينی ، مهار لنفوسيت های T و کاهش IL-4 می گردد .

بررسی های کلينيکی چند مرکزی دو سوکور و Follow up  چند ساله می تواند در آينده نقش اين نوع درمان را در پيشگيری  از بيماری آسم در نوزادان و کودکان high risk   بيشتر روشن نمايد .


 

Previous Page

Next Page