2- علت گريه و بي قراري شيرخواران چيست ؟

گريه و بي قراري شيرخوار ممكن است غير از گرستگي ،‌دلايل زيادي ( نظير تجمع هوا در معده ،‌گرما‌، سرما،خيس بودن كهته ، درد و ...)‌داشته باشد و مادر نبايد آن را هميشه ناشي از گرسنگي و كم بودن شير خود فرض كند،‌چرا كه اين امر موجب اضطراب و نگراني شده و به طور ثانوي ممكن است مانع جاري شدن شير او گردد. گاهي حالت گريه شيرخوار در شناختن مشكل او كمك مي نمايد مثلا :‌

شيرخواري كه معمولا آرام بوده ناگهان شروع به گريه مي كند، ممكن است بيمار و مثلا گوش درد داشته باشد.در اين صورت بايد به پزشك مراجعه نمود تا براي درمان اقدام شود.

برخي از شيرخواران بلافاصله پس از شير خوردن در كمال رضايت به خواب مي روند اما در فاصله كواهي با گريه بيدار شده و تقاضاي شير مي كنند كه نشان مي دهد شير كافي نخورده اند.در اين گونه موارد مادر بايد به دفعات بيشتري شيرخوار را تغذيه و دقت نمايد كه روش شير دادن نيز صحيح باشد و حتما از خوردن شير انتهايي كه داراي چربي بيشتري است و به سير نگه داشتن  و رشد بهتر شيرخوار كمك مي نمايد، مطمئن گردد( با احساس سبك شدن پستان ها)

شيرخواران در سنين 12،6،3 هفتگي رشد سريعي دارند و براي چند روز گريه و بي قراري نموده ،‌شير بيشتري طلب مي كنند و به نظر مي رسد كه دائما گرسته اند . اگر مادر از اين زمان هاي جهش رشد مطلع باشد و شيرخوارش را مكررا شير دهد،‌ گريه و بي قراري و يا تقاضاي شير بيشتري را به حساب ناكاففي بودن شير خود نمي گذارد.

گاهي اوقات زياده روي مادر در نوشيدن چاي يا قهوه و نوشابه هاي كافئين دار موجب گريه و بي قراري شيرخوار مي گردد.

برخي از شيرخواران كه بيشتر از ديگران گريه مي كنند،‌فقط احتياج به آغوش مادر و محبت وي داشته و يا دوست دارند كه پستان مادر را بيشتر بمكند بدون آنكه الزاما شير بيشتري نياز داشته باشند. به همين جهت توصيه مي شود موقع شير دادن بايد به شيرخوار نگاه كرد و با او با مهرباني و ملايمت صحبت نمود و نوازشش كرد.

‌ برخي ديگر از شيرخواران ممكن است تا سن 3 ماهگي هر روز در ساعت معيني مثلا عصرها و يا شبها گريه كنند كه آن را گريه قولنجي مي گويند. در اين گونه موارد شيرخوار زانوهايش را روي شكم جمع كرده و به شدت گريه مي كند. بر روي شكم قرار داشتن شيرخوار زانوهايش را روي شكم جمع كرده و به شدت گريه مي كند. برروي شكم قرار دادن شيرخوار روي دست مادر يا پدر موجب آرام شدن او مي شود زيرا در اين حالت به معده اش فشار مي آيد. پدر ميتواند در حالتي كه ايستاده است شيرخوار را طوري در آغوش بگيرد كه

 سركودك روي حنجره او قرار گيرد،‌آن گاه براي كودك زمزمه نمايد. بسياري از اوقات آغوش پدر و صداي بم و مردانه او كه با ملايمت با شيرخوار صحبت مي كند سبب آرام شدن كودك مي گردد.

گاهي اوقات با شروع عادت ماهيانه مادر ،‌ شيرخوار بي قرار شده و بيشتر گريه مي كند. غالبا شيرخواران در طي اين روزها ميل دارند با فواصل زماني كمتر شير بخورند

‌گاه علت گريه شيرخوار ،‌اضطراب ،‌نگراني و يا عصبانيت مادر است كه به او منتقل مي شود لذا مادر بايد از آرامش كافي برخوردار باشد. لازم است اطرافيان مادر به ويژه همسر او با حمايت ، تشويق براي شيردهي و كمك در ساير كارها امكان ارامش و آسودگي خاطر مادر را فراهم آورند.
 

تــــــــــــــــــــوجــــــــــــــــه
در مورد شيرخواري كه زياد گريه مي كند،‌بايد اطمينان حاصل شود كه گرسنه نبوده ،‌ خوب تغذيه شده و از رشد خوب برخوردار است. بدين منظور بايد او را وزن كرد و با رسم منحني رشد او در كارت پايش رشد،‌ وضعيت رشدش را بررسي نمود. همچنين بايد نخوه پستان گرفتن و شيرخوردن كودك را مشاهده و در صورت لزوم اصلاح كرد . انجام اين اقدامات با مراجعه به پزشك و يا كاركنان بهداشتي درماني ميسر مي شود. در صورتي كه شيرخوار از وزن مطلوب برخوردار باشد،‌مادر نبايد نگران بوده و يا تصور كند كه شيرش ناكافي است . معمولا با در آغوش گرفتن و راه بردن شيرخوار و شير دادن مكرر،‌ گريه او كمتر مي شود