آلرژی به  مواد غذائی در کودکان

 

پروفسور محمد حسین سلطان زاده

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

متخصص کودکان ونوزادان

طی دوره بالینی عفونی از میوکلینیک آمریکا

 

آلرژی به مواد غذائی در کودکان چون گندم ، تخم مرغ ، شیر گاو ، بادام زمینی ، گوجه فرنگی ، بادمجان ، کیوی ، سیب زمینی  وتوت فرنگی در سنین پائین شایع است وبا بالا رفتن سن بهبود یافته ودرصد زیادی از آن بعد از 5 سالگی برطرف می شود زیرا بتدریج تحمل بدن در مقابل این آلرژن ها بیشتر می شود به جز آلرژی به باذام زمینی که ممکن است تا سنین بزرگسالی هم ادامه یابد ودر مواردی که تشدید می شود موجب مرگ اومی شود .

با حذف مواد حساسیت زا از حدود 6 ماه تا 2 سال معمولا برای بدن کودک یک مقاومت وتحمل به وجود می آید که دیگر مصرف آن ماده بخصوص  ، مشکلی برایش به وجود نمی آید  .

گوجه فرنگی ، بادمجان ، کیوی ، سیب زمینی ، وتوت فرنگی هم اغلب جزو میوه ها وسبزیجاتی هستند که آلرژی به آن ها بیشتر مشاهده می شود می توان به جای تامین ویتامین C     از پرتقال و سیب استفاده نمود سیب حاوی مقادیر بالائی از ویتامین C   است  علائم گوارشی اسفراغ مکرر  دارد . عدم رشد کودک و FTT   ، آب ریزش بینی ، قرمزی چشم ، وخارش چشم نیز از تظا هرات آلرژی به برخی مواد غذائی است .

گل بوسه  ،  از نشانه های اگزمای دوران شیر خوارگی است . ضایعات اگزمائی روی پوست صورت نوزادان که قدیمی تر ها به آن   <    گل بوسه    >  می گفتند ناشی از تغذیه با پروتئین شیر گاو است که می تواند در شیر خشک وجود داشته باشد . نوزادانی که علائم شدید آلرژیک دارند حتی اگر مادر از شیر گاو تغذیه کند مواد حساسیت زا از طریق شیر مادر به بدن او منتقل می شود .

در این موارد بدترین اقدام در حق کودک قطع کردن شیر مادر است در حالی که مادر باید شیردادن را ادامه دهد وبه مادر رژیم غذائی مناسب داده شود به عنوان مثال به جای گوشت گوساله  ، گوشت گوسفند وبه جای شیر ولبنیات گاوی قرص کلسیم وویتامین D    داده شود و پروتئین مادر را از راهی دیگر که آلرژی زائی کمتری دارد تامین کنیم .

آلرژی با ژن منتقل می شود وشدت ان قابل پیش بینی نیست بنابر این می تواند از پیدایش چندین دانه کوچک روی پوست شروع وبه آسم ختم شود . درصد بالائی از کودکانی که دچار اکزمای دوران شیر خوارگی می شوند در بزرگسالی به آسم مبتلا می شوند . مکانیسم آلرژی در بزرگسالان با آلرژی در کودکان متفاوت است واز آلرژی به گرد وغبار منزل ، مایت ها وحتی محیط شغلی ایجاد می شود .

 مصرف غذاهای آماده و فست فود ها از نظر بهداشت مضر هستند و کالری وچربی بالائی دارند وباعث چاق شدن می شوند بهتر است مادر در منزل اقدام به تهیه غذاهائی چون پیتزا در منزل نمایند واز گوشت چرخ کرده وگوچه فرنگی رنده شده به جای سوسیس ، کالباس وسایر مواد مضر استفاده کنند .